ENFJ

"Dárce, učitel, herec" (5%)
  • citlivost k tomu, jak se druzí cítí; vnášejí vřelost, pospolitost do každého setkání
  • umí dát najevo podporu, povzbuzení, vděčnost, slova chvály
  • rádi organizují společenský život; okouzlující mistři konverzace
  • spolehliví, zodpovědní; nechtějí druhé zklamat
  • jsou loajální a loajalitu také očekávají
  • pokud jde o pracovní zodpovědnost - velmi nároční k sobě i druhým
  • umějí vycítit potenciál člověka, vynést na povrch to nejlepší v něm
  • jsou katalyzátory změn v druhých lidech
  • v některých případech však mohou stejně dobře manipulovat
  • nenajdou-li si čas na sebe, mají tendenci se příliš ztrácet v očekávání a potřebách druhých; hrozí jim pak syndrom vyhoření
  • mají silný svět zásad a hodnot, ale své emoce navzdory extraverzi tolik neprojevují, jsou zdrženlivější
  • mohou se cítit osamělí i mezi mnoha lidmi - pokud příliš skrývají své pravé já (jak se často stává)
  • jsou přímí a čestní, většinou sebevědomí; dokážou tvrdě pracovat; mají různorodé zájmy
  • nejlépe jim svědčí práce s lidmi (HR), dobří poradci, učitelé
  • pokud nenajdou své místo ve světě odpovídající jejich "duši", mají tendenci k extrémní zranitelnosti na kritiku, pocitům viny a k tendenci manipulovat a kontrolovat druhé
  • Slavní ENFJ: Michail Gorbačov, Tony Blair, Michael Douglas, Robin Williams, Abraham Maslow, Johny Depp, Margaret Meadová, Nelson Mandella, J.W.Goethe, Václav Havel, Erich Fromm, Alfred Adler, Joseph Goebbels
  • Fiktivní ENFJ: Ned Flanders, Pocahontas, Andy Kaufman

5 komentářů:

Dalis Dobrota řekl(a)...

Je třeba uvést na pravou míru
Slavní ENFJ: ing. Jíří Paroubek

Michail Gorbačov je jasný ENTP - o tom není sporu

Jinak je popis ENFJ velmi trefný. Ještě by stálo dodat 2 věci:
Mají silný sklon ovládat lidi a vynucovat si loajaliu a souhlas ostatních.

Zcela jim schází logické myšlení, a tak mohou někdy až fanaticky lpět na svých názorech či přesvědčeních.

Tereza Hradilová řekl(a)...

Dobrý den,

dovolila bych si nesouhlasit s vaším názorem na ENFJ. Sama jsem ENFJ a znám ještě pár dalších a opravdu nemají sklon a touhu ovládat lidi, rozhodně ne pro své cíle. A když už, tak jen z výchovných důvodů a se snahou tomu člověku pomoci. ENFJ netouží po moci, ale pomoci.

Dále bych Vám ještě chtěla říct, že rozhodně fanaticky nelpíme na svých názorech. Pokud dá například mně někdo pádný argument, jsem ochotná ze svého názoru docela snadno slevit a přijmout ten cizí. To, že se někdo rozhoduje spíše na základě svých citů a pocitů, neznamená, že mu chybí logické myšlení.

Neříkám, že jsou všichni ENFJ úplně stejní a je možné, že jste se ve svém životě setkal s někým, kdo odpovídá vaší charakteristice našeho typu. Jak říkala moje kamarádka ENFJ - nejde o samotný typ osobnosti jako o to, jak s ním kdo naloží.

Unknown řekl(a)...

Ahojte :) ja som taktiež ENFJ a myslím, že Dalis Dobrota má celkom pravdu :) aspoň, čo sa mňa týka, absolútne nemám logické myslenie a priznám sa, že si stojím tvrdohlavo za svojím názorom,ak som o ňom úplne presvedčená, že to proste tak je a snažím sa o tom väčšinou presvedčiť aj ostatných, ale ono to je vtom, že druhí vidia svet inak, každý má svoj pohľad na svet,preto sa naše názory nemusia niekedy zhodovať :) ale čo sa týka mojich priorít a niektorých názorov, nezmenila by som ich ani keby čo bolo :)ale ovládať ľudí naozaj netúžim, chcem, aby mal každý rovnaké právo vyjadriť svoj vlastný názor a aby ľudia neboli nikým ovládaní, či už ich ale budú ostatní ovplyvňovať, to nemôžem odsúdiť,lebo niekedy je vplyv dobrý a človek sa zmení k lepšiemu alebo jeho priority a niekedy zase zlý..

Jan Omasta řekl(a)...

Tereza Hradilová - tím jak reagujete, dokazujete, že nepřipouštíte, aby měli lidi jiný názor. Čím víc je extrovert a uvážlivý, EJ, tím více má touhu ovládat a když má ENFJ vedoucí pozici, tak prostě ty lidi ovládá.

Jestli vás zajímá, jaký by se k vám hodil životní patrner, koukněte na http://www.clubseznamka.cz/mbti/ENFJ/

Dana Kozáková řekl(a)...

Ja som tiež EFNJ a myslím, že logické myslenie mi nechýba. Naopak vyštudovala som matematiku a od detstva som z dlhej chvíle riešila príklady, lúštila krížovky, hlavolamy, teraz robím analýzy.
Čo sa týka manipulatívnosti - myslím, že je to možné. EFNJ majú k tomu skrátka predpoklady - vedia ovplyvnovať ľudí, lebo majú na to talent. A potom už záleží hlavne od morálky, či to využijú na dobré (ovplyvňovať pozitívne) alebo na zlé (manipulovať pre svoje ciele).