M. K. Čiurlionis





M. K. Čiurlionis: Stvoření světa
1903-4


M. K. Čiurlionis (1875-1911) byl originálním litevským malířem a hudebním skladatelem, který série svých obrazů "komponoval" jako hudební celky - například jako čtyřvěté symfonie či sonáty. Jeho obrazy promlouvají jako jakési "impresionistické" zvukové vibrace, nejsou však nikdy zcela abstraktní (bezpředmětné). Zobrazované objekty mají symbolickou funkci, odkazují "kamsi" a "k čemusi" v naší kolektivní nebo kulturní paměti, stejně jako obrazy dalších symbolistů.

Obrazy symbolistů jsou vytvářeny tak, aby vyjádřily "myšlenku", která je již těsně za hranicí možnosti vyjádřit ji slovy. Nebo jak říká Odilon Redon: "používám viditelné, abych vyjádřil neviditelné."

O propojení hudby a malby se v určitém období pokoušel také český malíř František Kupka. Mezi Kupkovými a Čiurlionisovými obrazy existují další paralely (adorace starověku, přírody). Kupka však ve svém vývoji procházel mnoha fázemi, až nakonec dospěl k čisté abstrakci. (Psychologický fenomén, kdy zakoušíme hudbu vizuálně, nazýváme synestézie).

V obrazovém cyklu z r. 1907 Čiurlionis ztvárnil 12 astrologických znamení zvěrokruhu. Obrazy můžeme vnímat jako obrazy vystihující určitý aspekt archetypů kolektivního nevědomí, které si pradávný člověk vyprojektoval na nebeskou klenbu. Astrologická znamení jakožto archetypy mohou být extrahovaným kondenzátem statisíce let staré zkušenosti lidského rodu, se kterými se již rodíme a která mohou být přístupná naší intuici skrze symbolickou projekci.




Beran




Býk




Blíženci



Rak




Lev




Panna




Váhy




Štír




Střelec




Kozoroh




Vodnář




Ryby



*



Faun






Nové zprávy


1 komentář: