Uran kvadratura Saturn (2021)

Tento článek pojednává o atmosféře, která "visí ve vzduchu" za trvání tohoto archetypálního komplexu Uran / Saturn v dynamickém nárazu (kvadratura). Mluvíme o kvalitativním aspektu času či o "duchu doby" a možných souvislostech. Tento aspekt působí celosvětově v r. 2021, s vrcholy v těchto dnech: 17.2., 14.6. a 24.12., kdy je aspekt (90 stupňová úhlová vzdálenost neboli kvadratura) nejpřesnější. Kvadratura znamená dynamický střet, kolizi, tření, náraz, energizaci a nabuzení obou archetypových esencí. 



Obrázek z alba skupiny Prodigy: Music for the jilted generation


Saturn schematicky řečeno představuje řád, formu, hmotu, omezení, systém, tradici, stabilitu, soudržnost, superego (svědomí), kulturu, stáří, askezi, integritu, kontrakci, introverzi a hloubku; obrazově zeď a barikádu; psychicky blokády energie a proudění emocí; tělesně kostru, lebku a páteř: to nejtvrdší a nejpevnější v nás. Saturnský princip nás kotví v těle, hmotě a objektivní realitě, jíž se musí naše vyšší složky (duše, duch), přizpůsobit: podstoupit zhuštění, zrání, integrování, formování. Alchymicky olovo. V řeckém pantheonu bůh Kronos. U Římanů též Janus. Časově minulost. 

V jungiánské psychologii je to Moudrý Stařec, Senex.

Uran představuje rebelství, revoluci, anarchii, náhlou změnu pořádků, kvantový skok, mládí, pubertu (bouři a vzdor), divokost, eruptivitu, neklid, genialitu, intuici, prolomení, proudění, blesk, zemětřesení; vztahuje se ke vědě a idejím, novým objevům a vhledům. Uranský princip představuje všeprostupující univerzální vědomí; z hlediska ctnosti je to nelpění, nadhled a neutrální, jasné vidění skutečnosti. V řeckém pantheonu se mu nejvíce blíží Prométheus. Časově budoucnost. Obrazově mořská pěna, z níž se rodí Venuše (krása, Erót). 

Kronos totiž svého otce Úrana vykastruje a jeho genitálie -plodivou sílu- hodí do moře. Tak vznikne ona pěna. Tím započne patriarchální uspořádání světa s pevně danými pravidly (civilizace), oproti dřívější epoše, kdy Úran divoce obcuje s Gáiou (přírodní explozivní síly ještě nebyly podřízeny kontrole). Davná civilizace tedy vzniká Úranovou kastrací (omezením titánských sil). Za vlády Krona však existujeme ve světě neměnného řádu (zlatý věk, cyklický čas), kde neexistuje žádný vývoj. Proto musí v řecké mytologii být Kronos sesazen a na jeho místo nastupuje (s Prométheovým přispěním) jako hlavní bůh Zeus. Zeus (Jupiter) představuje uvolněnější řád světa, kde už existuje možnost vývoje. V takovém světě se žijí Řekové a koneckonců my také.

V jungiánské psychologii odpovídá Uranu (přibližně) Blázen, Šašek, Kejklíř.



Obě síly lze považovat za komplementárně se doplňující. Saturn fixuje, Uran fixaci rozbíjí, aby nedošlo ke stagnaci. Jsou to věční souputníci jako jin a jang. Nikoli nutně nepřátelé. Harmonické spojení Saturn Uran, si můžeme představit jako moderní, elegantní formu:




V případě aspektu kvadratury (která je nyní, v r. 2021 aktivní) však budeme hovořit o negativnějších, stínovějších, extrémnějších projevech obou archetypů. 


1. část: Kronós a Prométheus

(Esej začínám psát v reakci na kauzu s psychiatrem Janem Cimickým.) 

Odkopávání mužů v pozici solidní autority chráněné vzděláním a prestižní pozicí podle mě souvisí se současným začínajícím  dlouhodobým aspektem na nebi Uran kvadratura Saturn. (Upozorňoval na to Richard Tarnas před rokem, další rovina se týká pedofilie). Mluvím o zřetězení vícero kauz, které se nyní odkrývají (v psychiatrii, církvi, politice, hudebních sborech apod.) Tyto spolky jsou jakoby saturnské (ekleziomorfní) struktury: lidé v nich zabetonovaní na dobrých pozicích se vzájemně podrží. Jedna prolomená kauza ohrožuje všechny zbývající.

Tento aspekt navazuje na předchozí konjunkci Pluto Saturn, která byl na den přesný, kdy vypukla kauza koronavirus. Důsledky této konjunkce poběží ještě mnoho let, tak jako to bylo v r.1914. Je to setkání civilizace s jejími vlastními démonickymi (stínovými) aspekty. Znovu je ve vzduchu klima války a řádění inkvizice, která  tvrdí, že nás od ďábla zbaví, čímž se řád ustanoví (Saturn), avšak právě touto čistkou ve skutečnosti ďábla teprve vytváří.  Světem se rojí síly chaosu (Pluto), které však řád (saturn) regenerují, znovuzrozují. [ podobně zde: http://ografologii.blogspot.com/.../saturn-konjunkce... ]





Uran kvadratura Saturn pokračuje v této práci dál. Kvadratura znamená dynamická konfrontace, ostrá. Saturn znamená řád, autoritu, boha Króna, který všechny své děti uvrhl do Tartaru, aby mohl nerušeně vládnout. Uran je Prometheus, světlo proměny, které nyní ostře a pronikavě svítí do Tartaru, kde jsou uvězněny oběti Saturnovy vlády. Teď je na to vidět. Oběti vyskakují na světlo a podávají své reporty o tom, jak praotec Kronos řádil, o jeho stínovém aspektu.  Tím dochází k proměně systému (Saturn), aby byl pružnější, humánnější, efektivnější (Uran). Lze si to představit jako páku, která odvaluje balvan a teprve teď je vidět, co celou dobu žilo v temnotě pod balvanem. 

Střet těchto archetypálních sil může vyvolávat celou řadu dalších otázek: kde my obětujeme své děti na úkor neosobního nelidského systému? Kde zatápíme svými dětmi? Jak nakládáme s dítětem v sobě? Nyní na tyto témata můžeme vrhnout světlo. ( A možná se nám z toho zvedne žaludek. Vnější kauzy vynášejí na povrch to, co někde paralelně běží i v nás všech. Jak jsme dovolovali, aby s námi bylo celou dobu zacházeno? ) 

Aby vás nesemlely tyto síly v negativní podobě, sledujte, zda je vase jednání lidské, uvolněné, přirozené (oproti neosobnímu a sterilizujícímu, jakoby skalpelovému: vybavuje se mi vrchní sestra z Přeletu nad kukaččím hnízdem - vůbec celý ten Formanův film je o atmosféře tohoto aspektu). Prométheus bojoval za lidi. Jim přinesl oheň (vidění bohů) odkrývající pravdu. Bohové pak ztratili kus své síly nad člověkem, a člověk od té doby nese kus odpovědnosti za působení těchto božských - archetypových sil v sobě.  Neschovávejte se za neosobní system a nařízení - "co se musí". Máte vyšší odpovědnost než za poslouchání autorit. Máte odpovědnost za svůj stav vědomí (Uran), za svůj oheň, za stav svého plamene. 

Paradox Króna je ten, že on definuje, co je morální a správné, co je řádné, tudíž ho nemůžete napadnout (aniž byste hned neskončili v Tartaru), dokud se neposune duch doby (kolektivní nálada). O kvalitativní proměně ducha doby mluví astrologické aspekty (astrologický jazyk se hodí pro vyjádření těchto nuancí).  Na stíny dnešní systémové moci bude zase dobře většinově vidět o pár astrologických vteřin později. Individuálně, ihned.

Uran a Pluto jsou jediné (transpersonální) síly schopné Saturna (olovo) nějak konfrontovat a transformovat. Olovo v nás všech je nyní žíháno, aby metamorfovalo do pravdivější struktury  korespondující s během světa.


*


AD1: Obrázek: F. Goya: Kronos požírající svého syna. (Uran objeven 1781 - tato síla vstupuje do sféry kolektivního vědomí lidstva, je to spojeno s pádem Bastily, monarchie  a nástupem osvícenství, které však působením např ve španělsku jako "světlo rozumu" opět vrhá velký stín. Právě tuto atmosféru Goya na svých obrazech po r. 1800 reflektuje.)



AD2: Formanův film Přelet nad kukaččím hnízdem.  Jaké je překvapení rebelskeho Jacka Nicholsona, když zjistí, že většina osazenstva sedí v blázinci dobrovolně! Jack Nicholson představuje Uran, vrchní sestra Saturn. Kvadratura mezi nimi znamená atmosféru oprese, nátlaku a současně snahy se proti tomu nějak vzbouřit. Celý ten blázinec je současně Tartar. Můžete si vybrat, s jakou postavou z tohoto dramatu se v současné době identifikujete. Bezmocné unavené dítě? Vědecký pracovník, který vše distančně analyzuje? Rebel bez příčiny, kterého zadusí elektrošoky a polštářem? Loajální pohunek vrchní sestry konající "svou práci"? Náčelník, který si vezme svou sílu a prorazí hranici svého domnělého vězení? Vrchní sestře chyběla kvalita lidskosti, s ní by se strašlivý Tartar proměnil v legrační místo plné svérázných bláznů.





2. část: Rozdělení společnosti na dva tábory

Aspekt (kvadratura Uran - Saturn) vytvářející ve společnosti podrážděnost a háklivost směrem ke ztrátě svobod (o které vás chce připravit opresivní systém - Saturn), ale i narušení bezpečí a jistoty (o které vás chtějí připravit neposlušní a nezodpovědní občané - Uranisti). Tato přecitlivělost dostává do hry to nejhorší z obou archetypů. V historii se s tímto aspektem dá spojit následující dění (podle Richarda Tarnase v knize Cosmos and Psyche):

- náhlé kolapsy společenských systémů (nástup nacistů v Německu a Japonsku)

- pád raketoplánu Apollo a Challenger

- přesidlování velkých skupin obyvatel na Sibiř

- obří projekty "poručíme větru, dešti" (postavit přehradu, ale vyhladovět obyvatelstvo)

- ekonomické kolapsy a hladomory (Mao v Číně: kulturní revoluce)

- válka severu proti jihu v USA (sever bojuje za práva člověka /Uran/, jih se snaží udržet status quo /Saturn/)

- francouzská revoluce a její řádění a popravy pod hesly svoboda, rovnost, bratrství

- bolševická revoluce v Rusku (opozice Uran Saturn); všimněte si, že tento aspekt dal zrod USA i Sovětskému svazu; jeho atmosféra nějak visí ve vzduchu v 50. letech za studené války


- symbolicky jako bychom byli v tarotové kartě věž, kde jisté síly způsobují kolaps a protikladné síly věž "tuní" betonem a činí ji nezničitelnou



Pozor: ke kolapsu dochází až tehdy, když nejsme schopní se změně otevřít včas a dobrovolně (po elegantní aerodynamické křivce - viz obrázek auta ve tvaru kapky). Pak teprve musí přijít úder blesku, zenový úder holí, který zboří naši rigidní strukturu. 





Z toho vidíme, že znejistěný Saturn (systém), tuší potenciální hrozbu, kolaps a je schopen jít fanaticky a ideologicky do hrůzných extrémů, aby si udržel kontrolu a utáhl všechny páky na 300%. Systém je v křeči, v kontrakci. Místo, aby povolil a sešel se na půl cesty s excentriky a bojovniky za svobodu (Uran), naopak sám převezme excentricky šílené rysy k utažení systému.  Začne se chovat jako šílený profesor před atomovým výbuchem. (Tzn zcela iracionálně za rouškou racionality).

Z druhé strany rozbouřený a přecitlivělý Uran vidí v každém opatření (byť i rozumném) absolutní napadení vlastní svobody a osobní jedinečnosti, jako adolescent, který za vším hledá dozor a buzeraci. Ve svém odporu proti systému však může nakonec ustanovit diktaturu ještě dogmatičtější, než kterou právě shodil (francouzská revoluce). Zevnitř revolucionáře může bušit pěstí skrytý dogmatik.

Uranik tak vykazuje to nejhorší z dogmatika. (Mluví o svobodě, ale kdyby se dostal k moci, zavedl by teror ještě přísnější). A Saturňan to nejhorší z iracionálního excentrika (ze solidního vědce/lékaře se vyklube psychopat, respektive neintegrovaný pubescent). Ale tento svůj stín nevidí -  ukazuje na toho druhého.  

Věda a ideologie (Uran) bude použita, aby argumentačně posloužila atmosféře této hysterie. Nacismus i komunismus měly také své systémy zdůvodňování (racionalizace), především přes biologii a medicínu, resp. ekomomii. (Ty definují, co je lidskou přirozeností). Ty vždy sloužily jako to, co legitimizuje řádění té které totality. (Říká Stanislav Komárek)

Kvadraturu Uran Saturn a Saturn Pluto najdeme v horoskopu Karla Marxe. (Pluto tomu všemu dává grády a decibely, prostě masakr). Pod rouškou ateismu a boji proti náboženskosti nenápadně nastolíme nejfanatičtější náboženství světa (komunismus). 

Pod tlakem Uran Saturn MUSÍ vždy něco zvítězit NAD tím druhým: duch nad hmotou, dělníci nad kapitálem, němectví nad židovstvím, věda nad přírodou, superego nad id, vědomí nad nevědomím - a nyní bílý plášť nad kovidem. (Vidíte za tím ten ideo-bullshit? Proč by něco NAD něčím pořád mělo vítězit?) Oba póly budou vždy přítomny, tak je to organicky zakomponováno do sebe. Představte si doktora, který říká: váš mozek musí zvítězit nad vašimi játry! Proč proboha? Trháme organický celek světa a těla pod nátlakem NAD - ideologie. Hákové kříže kreslit nesmíme, ale NAD ideologii jedeme stále! Neuneseme růstové chvění vyvolávané tímto aspektem. Raději se schováme pod deštník NAD ideologie. Stoupneme si NAD ty druhé -  a ukazujeme na ně čistým prstíkem. (Mengele nebo Putin též disponují kvadrátem Uran Saturn; stejně tak však Rilke a Jung: ti všichni věří v bytostný konflikt těchto principů).

Podle archetypálního střetu Uran Saturn na nebi se tvoří i kolektivní pole spíše uranickych a spíše saturnských skupin obyvatel, do kterých tato konfigurace jakoby "natýká", jakoby celé masy lidí byly vodičem pro archetypální toky energií.

Co může zmírnit onen globální konflikt? 

Mít úctu k oběma bohům, silám, archetypům. NEPROMÍTAT si tento konflikt navenek směrem k nějakým domnělým skupinám lidí. 

Nicméně musíme přeci jen uznat, že jsme uvnitř velkého dějinného dramatu a neexistuje kouzlo, které by ho vyhladilo. Můžeme však nepochybně být v míru v sobě samých a sami v sobě spočívat v respektu k síle odvahy, svobody, originality, insightu a průkopnictví (Uran) a v respektu k síle poctivosti, stability, rovné páteře, čistého svědomí a úklidu ve vlastní duši (Saturn). Můžeme žít obě kvality naplno a touto integrací ve svém já přispět svým zrnkem k řešení globálního konfliktu.

Můžeme si pohovořit s vlastním Saturnem: k čemu mě zavazuje mé nejvnitřnější svědomí? Jakou tíhu mám převzít? Jakému úkolu mám říct nyní Ano? Pokud to udělám, nebudu nucen hrát hru na vinu, která ukazuje prstem na druhého (to je neintegrovaný saturnský požadavek na mě samého). Hru na přehazování viny. V jakém žaláři jsem se uvěznil tím, že neplním svůj pravý úkol?

Můžeme si pohovořit s vlastním Uranem: kde se mám otevřít v životě novému větru, proudění, dynamice? Kde mám jít experimentovat, hrát si, zlobit, zářit, bláznit, abych rozehrál plně své já? Kde držím na řetěze svého tančícího Zorbu? 



Uranik učí Saturnika tanci


(Protože pohovořit si s archetypem v sobě není tak samozřejmé, máme tu od toho konstelace, kde to lze učinit elegantně. Někdo vám planetu zahraje. Vaše archetypální energie do něho nateče a vy s ní vstoupíte do kontaktu.)

Můžete se opírat o své kořeny a stát pevně na zemi (Saturn) a můžete současně z(dravě) surfovat na vzrušujících dosud neobjevených proudnicích světa (Uran). Můžete mít splněné domácí úkoly a přitom divoce tančit. Ba právě tehdy teprve můžete tančit! Uctěný Saturn (odpovědnost vůči svému niternému hlasu) otvírá cestu svobodě.  Obě polarity můžete mít v sobě vyladěné. Pokud toto rozdělení nemáte v sobě, nebude ani venku.

Snazší než splnit nároky obou sil v sobě, je však svést se infantilně a klouzavě s kolektivním děním a stoupnout si na jeden z domnělých břehů.



Mezi oběma principy (Uran a Saturn) nemusí existovat rozpor. Pokud plně prožíváme svou dětskost i pubescentnost, nevyhnutelně dozrajeme do plného integrovaného stáří. Naše kultura má však pochybený koncept zrání: z dítěte udělat fackováním, normováním a šikanou malého dospělého, takže ho o jeho dětství připravíme. Toto znormalizované, traumatizované dítě se pak dostane do vlády a počne se chtít "rodičovsky" starat o z jeho pohledu "nezodpovědné" občany donucováním. Nesnažit se být zralý a zodpovědný, ale naopak být prostě jen tím, čím jsem (dát všemu v sobě prostor bez donucování), znamená řešení tohoto koánu. 



Literatura:

Richard Tarnas: Cosmos and Psyche: Intimations of a New World View, 2006

Franz Fuhmann: Prometheus. Odeon, 1987

Stanislav Komárek: Ekleziomorfní struktury jako nositelé nauky

Osho: hry nadřazenosti a podřazenosti

Žádné komentáře: