Václav Bělohradský

Pokusil jsem se z youtube vybrat nezajímavější videa s filozofem Václavem Bělohradským. Jeho myšlení se vyznačuje neotřelou a brilantní pronikavostí, přitom je přímočaré, transparentní a snadno srozumitelné. Společenské problémy "nasvěcuje" z úhlů, které by nás normálně nenapadly. Na rozdíl od Slavoje Žižeka nejsou nejsou neseny "emočním patosem", vyznačují se spíše střízlivostí, která však nepopírá vlastní subjektivitu. Jeho hlas mi mezi ostatními hlasy připadá v dnešním světě jakoby vzácný a osamělý. Nesnaží se oslnit, jde mu o to, poctivě dobrati se pravdy. Světlo jeho svíčky je mírné, ale září neochvějně - v temnotách i bouřích. 

Videa jsou seřazena přibližně podle délky od nejkratšího po nejdelší - podle toho, jak mu budete (nebo nebudete) přicházet na chuť.





Nic jako nezávislý pohled na věc neexistuje.




Politická krize.
Co je to vůbec krize? Pojem práce. "Osobnost" versus specializované vědění. Globální kapitalismus. Co nás činí politicky reprezentovatelnými? Dokument jako "metajazyk."




Nikdo neposlouchá.
Zajímavý dokument o Václavu Bělohradském s jeho pronikavými myšlenkami.




Vztah vědy a politiky. 
Věda si za své postavení může sama tím, že si neklade určité podstatné otázky a chová se podle postoje "vynalézáme, nerušit". Boj o pravdu nahradila "bojem o patenty" v ekonomickém smyslu. Logos x Logo. Neutralita vědy je mýtus. Být specialistou znamená nenést zodpovědnost - "legitimizovaná nezodpovědnost".




Fukuyamův "Konec dějin". Debata v K4.
Místo filozofie ve společnosti. Co nás čeká po "konci dějin"?

2 komentáře:

KajaK řekl(a)...

Výběr ukázek z rozhovorů s V.B. je "sqěle" reprezentativní, téměř jako úvod ke studiu kritického myšlení...
Celá vaše stránka pane Franče je super. Naposledy jsem "tady" byl víc jak před rokem a nyní vím, že se budu vracet mnohem častěji, protože zajímavých témat je plná, děkuji, K

Vojtěch Franče řekl(a)...

Díky, to jsem rád. :-)