MBTI a VIZUÁLNÍ PREFERENCE - pilotní výzkum

Sběr dat byl uzavřen. O dalších fázích výzkumu vás budu na tomto webu informovat.

Milí návštěvníci tohoto webu, rád bych vás poprosil o pomoc s hlubším výzkumem typologie MBTI. Mým cílem je prozkoumat souvislosti mezi preferencemi typologie MBTI a preferencemi vizuálními. Můžete se spolu se mnou vydat do dosud nezmapované oblasti a přispět tak k rozšíření lidského poznání. Výsledek výzkumu si budete moci po delší době přečíst na mém blogu. Výsledkem bude pravděpodobně rozsáhlá diplomová práce (obor psychologie, FFUK) na toto téma.


Ve svém pilotním výzkumu, pokud do něho chcete zapojit, bych vás poprosil, abyste postupovali podle následující sady instrukcí. Je důležité, abyste pečlivě splnili všechny body jeden po druhém ve stanoveném pořadí, protože do výzkumu nemohu zařadit nedokončené nebo neúplné profily.

Celý experiment může trvat cca 30-60 min, na druhou stranu pro vás může být zábavný a sebeobjevující: jedná se o vyhledávání obrázků na internetu za použití vaší představivosti. Není to žádný nudný test, spíše experimentální hra.

Jste připraveni a ochotni se takového experimentu zúčastnit? Pokud jste se rozhodli, že ANO a že vytrváte až do samotného závěru, tak můžete prosím pokračovat.

Experiment je samozřejmě anonymní a vaše osobní data nebudou nikde zveřejněna.


ZAČÁTEK EXPERIMENTU

Praktické upozornění na začátek:
  • Budu v tomto experimentu po vás chtít vyhledání 19 obrázků.
  • K vyhledávání obrázků můžete používat libovolný internetový vyhledávač. Zde jsou některé možnosti:
  • Můžete nicméně použít libovolný vyhledávač nebo galerii. Nechci vás v tomto nijak limitovat. 
  • Důležité je, aby vám vyhledávač nebo galerie umožňovala zadat do vyhledávacího okénka libovolná hesla.
  • Je možné, že v průběhu vyhledávání narazíte na mnoho variant, ale nakonec se pro nějakou rozhodnete a tu si nakonec uložíte do svého počítače, abyste mi ji poslali. Uložte si váš finální obrázek do počítače rovnou pod číslem otázky (1-19). ("Save us..." nebo "Uložit jako...")
  • Prosím, napište si, pod jakou kombinací jste nakonec váš finální obrázek našli. Bude mě také zajímat. Příklad: Budete mít za úkol vyhledat vaše oblíbené zvířátko. Po několika pokusech naleznete konečně toho správného medvídka. Možná jste se k němu dostali až po zadání této kombinace hesel "bear cute small nature". Právě tuto celou poslední kombinaci budu od vás (kromě obrázku samého) potřebovat také. Napište si jí prosím celou se všemi hesly vedle čísla otázky (1-19).
  • K vyhledávání složitých slov se nebojte použít online překladač do libovolného jazyka (např. https://slovnik.seznam.cz/). Například: Moje oblíbené zvířátko je medvídek, ale nevím, jak se řekne anglicky, tak si ho přeložím do angličtiny a zjistím, že je to "bear", tak napíšu do vyhledavače "bear". 
  • Nyní bude následovat 19 úkolů, podle nichž budete hledat obrázky. U každého úkolu si prosím nejprve přečtěte zadání a po té zavřete oči a pokuste si situaci nejprve představit. Nikam nespěchejte. Dejte si čas. A až po njěakém okamžiku získáte konkrétnější představu, kterou ve vás otázka vyvolala, pokuste se si ji zafixovat v mysli a teprve nyní hledejte obrázek, který je se vaší podobě co nejvíce podobá. Není třeba dosáhnout naprosté přesnosti ve shodě, ale pokuste se prostě najít na internetu ten obrázek, který co nejlépe vystihuje to, co jste viděli, když jste před tím zavřeli oči.

Takže, jste připraveni? Dobře, nyní prosím postupujte krok po kroku a u každé otázky si uložte výsledný obrázek do počítače pod daným číslem a napište si číslo otázky s kombinací hesel, pod kterým jste jej nalezli. Připište prosím i - přes jaký vyhledávač jste jej nakonec nalezli. Pokud na kombinaci hesel a název vyhledávače zapomenete, nebudu moci váš soubor odpovědí využít.

Pokuste si představit danou situaci a pak vždy postupujte podle popsaných kroků. Teprve až budete hotovi s úkolem č.1, přejděte k úkolu následujícímu.

------------------------------------------------------------------------------------------

A

1. Ideální oslava narozenin. (Nejprve si ji vizualizujte a pak najděte na internetu odpovídající obrázek a uložte si jej do počítače pod číslem 1. Do wordu nebo na papír si napište 1 - a řadu hesel, které vás k obrázku dovedli společně s názvem vyhledavače.)

2. Místo, kam bych se svou drahou polovičkou šel na první rande. (Postupujte stejně jako u otázky 1.)

3. Dostali jste od svého šéfa zničehonic volno v práci a finanční odměnu 2000,- kč. Jak s tím naložíte? Představte si, co byste v reakci na to ten den nejradši udělali. (A vyhledejte co nejvýstižnější obrázek).

4. Oblečení, které si vezmu na párty. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

5. Napětí v rodině. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

6. Moje ideální dovolená. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

7. Nákres vašeho domu snů, kterým chcete svému kamarádovi vysvětlit, o jaký dům se vám jedná, aby si jej byl podle nákresu schopen, co nejlépe představit. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

8. Představte si, že jste král / královna. Jaký obrázek by nejlépe vystihoval váš vztah k poddaným? (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

9. Představte si, že vám postaví muzeum. Vejdete do hlavního sálu. Co zde bude na piedestalu pod největší skleněnou vitrínou? (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

10. Účes, který by se mi na mě líbil. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

11. Ostrov, který jsem dostal darem a na kterém si za neomezený rozpočet můžu zbudovat, co chci. Jak by vypadal? (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

12. Uhlazenost. (Vizualizujte si dané slovo, cokoli se vám při něm vybaví, vyhledejte a uložte).

13. Ideální místnost, kde bych chtěl strávit svůj život (pokud bych ji již nemohl opustit). (Vizualizujte se všemi detaily, vyhledejte a uložte).

14. Bůh. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

15. Právě jste se dozvěděli, že se s vámi váš partner rozešel. Jak pravděpodobně strávíte následující večer? (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

16. Právě jste se dozvěděli, že musíte strávit týden na pustém ostrově. Co si vezmete sebou, pokud by to měla být jen jedna věc o rozměrech do 1x1x1 metr? (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

17. Pořádek. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

18. Plakát vě vaší vězeňské cele. (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

19. Má o vás vyjít životopisná kniha. Co bude na její obálce? (Vizualizujte, vyhledejte a uložte).

------------------------------------------------------------------------------------------

B

První, největší část experimentu máte za sebou. Co teď?

Nyní jděte na stránky: https://www.16personalities.com/cs/osobnostni-test a otestujte sami sebe tímto MBTI osobnostním testem. Výsledek si prosím opět celý napište - každou proměnou s uvedenými procenty. Ještě jednodušší je obrázek "típnout" tlačítkem Print Screen na vaší klávesnici a po té jít (třeba) do programu Malování (Paint Brush) a stisknout CTRL+V. Výsledný obrázek by se měl nyní zkopírovat. Po té obrázek s výsledkem vašeho testu uložte.

Máte váš výsledek zapsaný nebo uložený v podobě obrázku? Skvělé. Už nezbývá než všechno odeslat na můj výzkumný mail mbti@post.cz.

------------------------------------------------------------------------------------------

C

Upozornění: Pokud chcete zachovat naprostou anonymitu, doporučuji vám založit si úplně nový emailový účet, z nehož budete následující data odesílat. Pokud to pro vás není zásadní, můžete samozřejmě výsledky poslat z jakékoli vaší mailové adresy.

1. Do předmětu zprávy napište váš MBTI typ. Měl by být uvedený v závorce na výsledné stránce předchozího testu. Např. (INFP) nebo (ESTJ). Uveďte jen toto, nic víc.

2. Komu: mbti@post.cz

3. Jako přílohu připojte všech 19 obrázků, které máte uložené u sebe v počítači. Každý by měl být označen názvem 1-19.

5. Nyní prosím napište (nebo zkopírujte, pokud jste si záznamy psali do počítače) číslo 1 - 19 a u každé prosím uveďte kombinaci hesel, která vás dovedla k výslednému obrázek. Plus prosím uveďte, přes který vyhledavač nebo galerii jste k danému obrázku dospěli.
Například: 1. Cute Bear Mr.Bean. Google.
2. Mily sladky pejsanek. Pixabay.com

6. Na závěr od vás do mailu, který budete odesílat, potřebuji těchto pár osobních informací (můžete si do mailu zkopírovat odtud a jen doplnit):
  1. Pohlaví: Muž / Žena
  2. Věk:
  3. Nejvyšší dosažené vzdělání:
  4. Místo bydliště:
  5. Vaše profese:
  6. Setkal jsem se již s MBTI? ANO / NE
  7. Můžete připojit jakýkoli komentář
  8. Přejte si zúčastnit se případného dalšího výzkumu na toto téma? (ANO / NE)
7. Zkontrolujte si prosím všechny body 1 - 6 a mail odešlete. 


Jsme na konci experimentu. Pokud jste dospěli až sem, moc vám děkuji. Něčím neocenitelným jste zase o kousek přispěli k pokroku lidstva. Také děkuji za případné sdílení odkazu.

Vojtěch Franče

Žádné komentáře: